Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. november 2014. Referansenummer: 6016

Hjerte/kar

Pacing hele tiden

Kan man leve godt med en pacemaker når forbindelsen mellom sinusknuten og Avknuten er brutt? Altså når en pacer hele tiden, og er det mange som har en slik løsning.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enkelte pasienter er så plaget med hjerterytmeforstyrrelser at det ikke lar seg behandle med medisiner. Det gjelder spesielt atrieflimmer (hjerteflimmer). Denne hjerterytmeforstyrrelsen oppstår i forkamrene og forplanter seg ned i hovedkamrene. Resultatet kan blir svært høy puls. Som regel kan denne høye pulsen bremses med medisiner, men hos noen lar ikke dette seg gjør. Og når man øker dosen medisinen kan pasienten i perioder få alt for lav puls. Det blir veldig lite tilfredsstillende for pasienten. Løsningen kan da bli bryte hjertets forbindelse mellom forkamrene og hovedkamrene (ablasjon). Da kan ikke lenger hjerterytmeforstyrrelser i forkamre ledes ned i hovedkamrene, og pasienten unngår den høye pulsen. Men samtidig mister hjertet også sin evne til å ha en normal puls, og etter en slik prosedyre vil pulsen bli for lav hele tiden. Derfor opererer man inn samtidig en pacemaker. Denne sikrer at pulsen ikke blir for lav. Konsekvensen er at pacemakeren fungerer hele tiden, dvs det blir 100% pacing. 

Det er en god del pasienter som har denne løsningen, og mange blir fornøyd med den. Rytmen blir mye mer stabil. Men i og med at slik pacing er litt "kunstig", kan den hos noen føre til at hjertet ikke jobber like effektivt som et som har en egen og normal rytme. Sammentrekningene i hjertet kan bli såkalt "dyssynkrone", dvs "usymmetriske". For noen pasienter kan dette i seg selv blir et problem og gi plager som tungpust og tretthet. Men det er altså ikke sikkert at dette skjer, og mange pasienter vil føle at den stabile pulsen som behandlingen gir er svært tilfredsstillende. 

For de pasientene som opplever denne dyssynkronien og får plager, finnes det mer avanserte pacemakere som kan bøte på problemet (såkalt CRT). Det blir opp til hjertespsesialisten å avgjøre hvem som egner seg for en slik behandling. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar