Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. oktober 2014. Referansenummer: 5567

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til transport og andre helserelaterte utgifter

Hei Atle Man har hatt kols i mange år og epilepsi itillegg,bruker faste medisiner og oppfølging av leger og sentere med regelmessige kontroller.Hvilke rettigheter har man vedr.transport kjøp av medisiner og dekning av andre utgifter?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 16. oktober 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er det på grunn av helsetilstanden din umulig eller svært vanskelig å benytte offentlige transportmidler, er det tre aktuelle stønadsordninger. Nav kan innvilge grunnstønad til dekning av ekstrautgifter til transport. Det vil normalt være utgifter til bruk av bil eller drosje. Ekstrautgiftene må utgjøre minst 653 kroner per måned. Utgiftene må sannsynliggjøres. Er transportbehovet svært stort kan Nav innvilge stønad til kjøp av bil. Her er det en rekke vilkår som må være oppfylt. Til slutt har vi den fylkeskommunale transportordningen for funksjonshemmede (TT). Det er er ordning hvor det gis tilskudd til bruk av drosje. Ordningen vil variere mellom fylkene. Det er kommunen som skal behandle søknaden.

Om du får dekket utgifter til medisiner avhenger av om de er på blå resept. Medisiner på blå resept er gratis når du har fått frikort. Enkelte typer medisiner på hvit resept kan dekkes etter en egen bidragsbestemmelse. Hvilke medisiner dette gjelder for finner du på: www.helfo.no

Når det gjelder dekning av andre helserelaterte utgifter, vil det bero på ditt konkrete behov. Men som lungesyk har du for eksempel rett til gratis fysikalsk behandling.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar