Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. oktober 2014. Referansenummer: 5696

Hjerte/kar

En moderne pacemaker

pacemaker i febr. 2014 Den er stillt mellom 60 og 130 - hadde puls på 31. Hva skjer om pulsen havner over 130-f.eks.145. På ski i mote kan en nok komme i puls over 130. Mvh KH.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et veldig godt spørsmål.

Pacemakere har blitt stadig mer avanserte. Den mest grunnleggende funksjonen til en pacemaker er å forhindre at pulsen blir for lav. Du skriver du hadde puls ned mot 31. Med så lav puls kan man både bli svimmel og besvime. Pacemakeren sikrer at det ikke skjer. 

Det du har er en mer avansert pacemaker. Innstillingen 60-130 betyr følgende:

Når pulsen din lavere enn 60, slår pacemakeren din inn, og sørger for at du har en puls på minst 60. Har du egenpuls over 60, gjør den ingenting. 

Når man trener vil normalt pulsen gå opp. Men hos en med rytmeplager er det ikke sikkert at hjertet klarer å øke sin frekvens. Her kommer tallet 130 inn. Pacemakeren din inneholder en avansert detektor som merker at du trener (løper, sykler eller går på ski). Den har bevegelsessensorer som skjønner at du trener og trenger en høyere puls. Hvis kroppen din ikke klarer å øke pulsen på egenhånd, vil pacemakeren gradvis øke pulsen opp mot 130, for å etterligne kroppens normalrespons på trening. Hvis kroppen din derimot klarer å få opp pulsen selv (slik du feks får i en bakke), vil ikke pacemakeren slå inn. Da er den "fornøyd" med at du ordner opp selv. 

Innstillingene på 60 og 130 kan selvsagt omprogrammeres av kardiologen din, dersom det skulle være behov for det .

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar