Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. oktober 2014. Referansenummer: 5804

Lunge

Lungebetennelse ved mat i luftveiene

Hei Hvis man får lungebetennelse av å ha fått matbiter i luftrøret som man ikke får hostet opp, er en slik type lungebetennelse en kjemisk lungebetennelse? Vil en slik lungebetennelse gi utslag på blodprøve (crp) og evt andre prøver? Er behandlingen av en slik lungebetennelse, den samme som ved lungebetennelse forårsaket av bakterier? Vennlig hilsen C.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

En matbit som lander i luftrøret vil normalt bli hostet opp i løpet av kortere eller lengre tid. Imidlertid kan matbiter og nøtter være årsak til at luftrørsgrener blir lukket slik at de ikke får kvittet seg med sekretet på normal måte. Da kan det oppstå en infeksjon i området pga vekst av bakterier som alltid vil finnes i små mengder i bronkiene. Da er det tale om en vanlig infeksjon som vil gi høy CRP og SR samt økning av antall hvite blodlegemer. Behandlingen vil være som ved vanlig lungebetennelse, men hvis ikke fremmedlegemet kommer opp på natulig vis, må man hente det opp med bronkoskop.

Kjemisk lungebetennelse oppstår hvis man gulper opp magesekret og får mageinnhold ned i lungene. En annen måte er hvis man får irriterende/etsende væske ned i luftveiene. Det vil også gi reaksjon i lungevevet som kan gi feber og tilsvarende forandringer i blodprøver etterhvert. Men behandlingen blir i første omgang å prøve å suge opp og skylle via bronkoskop for å begrense reaksjonen. I tillegg vil det være vanlig å gi antibiotika og følge opp pasienten på best mulig måte. I så måte er en kjemisk lungebetennelse mer komplisert enn en vanlig lungebetennelse.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar