Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. oktober 2014. Referansenummer: 5503

Lunge

Daxas ved kols

Ad. Daxas. Lurer på om dette legemiddelet er noe som kan erstatte for eksempel Ultibro eller er det bare noe a la Prednisolon? Kan det være forsøket verdt å utprøve for en som har Kols grad 3?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Daxas er forskjellig fra de medisiner som du nevner og kan nok ikke erstatte disse. Denne medisinen er til bruk som vedlikeholdsbehandling ved alvorlig kols, dvs ved lungefunksjon (FEV1) på under 50% av forventet med samtidig mye hoste og oppspytt samt tidligere gjentatte forverrelser i tilstanden. Daxas skal gis som tillegg til vanlig behandling for kols. I praksis kan behandlingen igangsettes hos pasienter med kols grad 3 og 4.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar