Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. oktober 2014. Referansenummer: 5524

Hjerte/kar, Lunge

Sarkoidose og hjerterytmeforstyrrelser

Hei, jeg har lungesarkidose, samt har stort sett hele mitt liv hatt periodisk hurtigslående hjerte. Jeg er nå 74 år. Kan jeg få hjelp til å få klarlagt om disse to lidelser innvirker på hverandre? Ved små fysiske anstrengelser fungerer stortsett alt normalt. Men ved litt større anstrengelser (fysisk), så blir jeg kvalm, svimmel og bena blir stive.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hjerterytmeforstyrrelser kan ha mange årsaker. I enkelte tilfeller kan de være relatert til sarkoidose som kan være lokalisert i flere organer enn i lungene. I praksis vil det nok være vanskelig å få svar på om dette har sammenheng ved hverandre. Hvis man finner forandringer i hjertemuskelen som kan være forenelig med sarkoidose, er det absolutt en mulighet. Men det er ofte ikke verdt å undersøke, da det er komplisert og ikke alltid får noen konsekvenser. Hvis du har hatt hjerterytmeforstyrrelser gjennom nesten hele livet, er det kanskje ikke særlig sannsynlig heller. Jeg tror det lureste vil være å la en hjertelege undersøke deg og sjekke hva som skjer når du anstrenger deg. Lungefunksjonen kan også være nedsatt hvis lungene er mye affisert av sarkoidose. Det er også greit å se hva som skjer med surstoffmetningen og pusten under belastning.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar