Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. oktober 2014. Referansenummer: 5545

Lunge

Blod i oppspyttet

Kan det være lungekreft? Har siden juni mnd. hatt litt blod i oppspytt, ikke mye men friskt blod av og til. Noen dager er det kun små prikker. Dette merket jeg da jeg pusset tennene en morgen og harket. Jeg harker flere ganger om dagen for å sjekke og noen ganger er det litt blod og noen ganger helt rent. Når jeg forsøker hoste fra lungene så er det ikke noe blod men når jeg harker opp fra halsen så kommer det altså blod av og til. Har hørt at jeg snorker mye + skjærer tenner.

Sitter i kontorlandskap med tørr luft og jeg snyter meg flere ganger pr. dag da jeg blir tett i nesen av luften. Om morgenen nyser jeg mye og føler meg tett i nesen da jeg stort sett ligger på ryggen.

Tok røntgen av lungene i juli og disse var helt ok. Lungerøntgen + ct i 2009 viste en liten forkalkning/fortetning, men fikk vite at dette ikke var farlig og kunne bli borte av seg selv. Dette var ikke påvist på nye røntgen tatt nå.

Har videre tatt koloskopi og gastrokopi med gode reslutater. Alle blodprøver jeg har tatt er bra, men en liten forhøyet senkning. Føler meg frisk, har god appetitt og ikke vekttap. Heller ikke feber eller hovne kjertler. Hoster litt om nettene når jeg blir varm (irritasjonshoste). Kjenner meg allikevel urolig da jeg nå er henvist til ct av lunger. Trodde røntgen ville vise om det var lungekreft. I så fall har det vel ikke spredd seg da alle andre prøver er bra. Er veldig takknemlig for svar så jeg kanskje klarer roe meg litt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Blodig oppspytt kan ha flere årsaker. Det er viktig å finne ut hvor det kommer fra for å finne ut om det er noe som trenger videre behandling. Ofte kommer det fra nesen, fra svelget eller fra lungene. Noen ganger kan det være blødning fra tannkjøttet. Et vanlig røntgenbilde vil ikke alltid kunne påvise en svulst. Men et normalt vanlig røntgenbilde av lungene er et bra utgangspunkt. En CT-undersøkelse er imidlertid klart bedre. Inspeksjon av svelg og stemmebånd, munnhule og nese vil være nyttig. Bronkoskopi kan også være indisert. Men selv om blodet skulle komme fra bronkiene kan dette også skyldes andre tilstander enn lungekreft. Legen din må ta stilling til hva som skal gjøres i den videre oppfølgingen.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar