Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. oktober 2014. Referansenummer: 5656

Lunge

Kan medisiner bremse utviklingen av kols

Jeg har fått påvist kols grad 1-2, har ingen hoste eller slimplager. Merker bare at jeg blir mer andpusten enn normalt ved lette anstrengelser. Prøvde inhalator, men følte jeg ble dårligere av den, fikk hoste og ble hes. Hva kan jeg gjøre for å bremse sykdommen, må jeg bruke medisin. Jeg fungerer veldig godt i det daglige og merker bare sykdommen ved anstrengelser.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

For å bremse sykdommen er det aller viktigste å ikke røyke og ikke eksponere seg for mye støv i luften, for eksempel på arbeidsplassen. Bruk av medisiner ved kols grad 1-2 er ikke alltid nødvendig, og i praksis bare hvis det oppleves effekt av medisinen. I denne fasen er det i hovedsak bare to typer medisiner som kan være aktuelle, betaagonister eller muskarinantagonister. Det er likevel ikke sikkert at dette er effektivt ved din tilstand, og det er eventuelt heller ikke nødvendig av hensyn til sykdomsutviklingen. Det er alltd lurt å holde kroppen i god trim ved fornuftig fysisk aktivitet/trening. Forebygging av influensa ved årlig vaksinering anbefales også.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar