Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. oktober 2014. Referansenummer: 5764

Lunge

Hoste som eneste symptom ved astma

Hei! Jeg er 24 og har hatt astma så si hele livet. Jeg begynte å røyke da jeg var rundt 11-12. Men sluttet for over ett år siden. Da jeg sluttet og røyke følte jeg at jeg hadde endel hoste,tørr hoste, og det virket litt som om det klødde og stakk litt i lungene. Jeg gikk til legen for å sjekke,men alt virket fint. Min tanke var at kanskje det er disse hårene som grodde ut igjen. Og har hatt astma anfall fra og til, men jeg følte kanskje det at jeg hadde begynt å bli mye bedre. Følte at jeg ikke trengte astmaspray så veldig mye lengre.

Helt til nå... For noen månder siden (kanskje rundt slutten av juli..) så begynte lungene å bli irriterte, det virket som om jeg hadde noe fast i lunga som hverken vil opp eller ned. Den følelsen av at du må hoste hele tiden, men det hjalp jo ikke det heller. Fortsatt like ubehagelig. Og at jeg kjente jeg ble redd hjalp jo heller ikke. Gikk til legen, men det var vel ikke noe å gjøre med siden jeg ikke var "syk" .

Så har det gått fra og til. Noen dager er det helt forferdelig, så kan det gå flere dager hvor jeg ikke merker noe til det. Kan kanskje gå uker også. Det virker som at det bytter ifra lunge til lunge også. Det er også den følelsen midt i brystet og litt i hals. Jeg syns det er vanskelig å beskrive det,men kan kanskje forklare det som at det føles ut som at jeg har pustet inn støv. Jeg føler ikke at pusten er noe tyngre av den grunn, men det er den ekle følelsen av at noe bare sitter i lunga/lungene/luftveiene..

Er dette astma? Jeg går på Ventoline, og tar den nå mer enn jeg har gjort. Litt usikker på om den har noen effekt siden det kommer og går litt.. Håper på svar !

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astma har tendens til å komme og gå i barne- og ungdomsårene. Noen ganger forsvinner den tilsynelatende, men kan gjerne dukke opp igjen før eller senere i livet. Det høres ut som du fortsatt har astma. Den kan ofte gi opphav til irritasjon i bronkiene, da astma jo egentlig er en irritasjonstilstand i slimhinnen i bronkiene. Dette kan ikke alltid påvises ved en vanlig pusteprøve (spirometri), fordi astma ikke gir pusteproblemer hele tiden, men ofte bare i perioder. Hoste er et underkjent problem ved astma. Noen ganger kan en NO-test (NO=nitrogenoksyd i luften du puster ut) gi et bedre svar. Men noen ganger viser det seg at behandling med et kombinasjonspreparat er virksomt. Du bruker Ventoline, men det er bare til å åpne og roe litt ned midlertidig. Du må nok ha inhalasjon med kortisonliknende pulver/spray i tillegg, gjerne kombinert med et langtidsvirkende medikament som gir lengre effekt enn Ventoline. Spør legen din om dette. Er det vanskelig å finne ut av bør du prøve å få time hos lungespesialist.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar