Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. oktober 2014. Referansenummer: 5726

Lunge

"Hyperinflaterte lunger"

Heisann. Etter gjentatte infeksjoner i luftveiene over flere år ble jeg sendt til lungerøntgen av fastlegen min. Dette fordi jeg ønsket videre utredning. Utenom de perioder hvor jeg har hatt lungebetennelse eller andre luftveisinfeksjoner har jeg ingen irritasjon (hoste, slim o.l) fra luftveiene. Svaret vi fikk tilbake var vel så og si normalt, men i en kommentar fra røntgenlegen står det "lett hyperinflaterte lunger". Hva betyr dette? Fastlegen kunne ikke gi meg noen forklaringer eller begrunnelser.

Hos fastlegen ble det også gjennomført spirometri, denne viste flotte resultater - her var ingenting galt. Først nå etterpå, etter å ha søkt litt rundt på nettet kjenner jeg at bekymringene mine kommer.

Kan du gi meg flere svar? Er dette en reversibel tilstand? Jeg er 42 år og tidligere røyker, men har aldri vært noen storrøyker.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Lett hyperinflaterte lunger er en betegnelse man bruker på røntgenbilder hvor mellomgulvet står lavt og er mer avflatet enn vanlig. I tillegg kan man få inntrykk av at forsiden av brytkassen buker litt mer frem enn vanlig. Hvis lungefunksjonen er normal, virker kan dette i beste fall bare være et tilfeldig og ufarlig funn. Eventuelt kan det være tegn på noe redusert elastisitet i lungen, slik man kan se hos noen etter noen års røyking og med økende alder. For å få et best mulig inntrykk av dette må man eventuelt få utført en HRCT-undersøkelse av lungene (røntgenundersøkelse) som kan si mer om lungene er skadet eller ikke. Det viktigste er imidlertid at du ikke lenger røyker. Det er ingen behandling som er bedre. I seg selv er tilstanden ikke reversibel, men røntgenbildet er ikke det viktigste hvis funksjonen er bevart. 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar