Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. oktober 2014. Referansenummer: 5526

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hva kan være utløsende årsak til hjerteflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spørsmålet ditt kan forstås på to måter:

1) hva som forsårsaker at noen utvikler hjerteflimmer

og

2) hva som utløser et anfall med hjerteflimmer hos en som pleier å få slike anfall. 

Svar:

1) Hvorfor får noen mennesker hjerteflimmer? Hjertet har et eget elektrisk system som leder signalene rundt. Hvert slag oppstår fordi det oppstår en elektrisk impuls i høyre forkammer (sinusknuten) og brer seg så ut til resten av hjertet. Dette gir en regelmessig puls. Ved hjerteflimmer mangler denne jevne og regelmessige impulsen, og den elektriske aktiviteten i forkamrene er kaotisk og uregelmessig. Årsaken er ofte at det har skjedd en strukturell endring av hjertet. Årsakene til dette kan være: høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, kransåresykdom, klaffefeil, medfødte hjertefeil. 

Hjertets elektriske system kan også påvirkes av sykdomsprosesser: infeksjoner, endring i stoffskifte, og medikamenter og forgiftninger. Hos noen pasienter med hjerteflimmer, finner man ingen underliggende årsak. 

2) Hva utløser et anfall? Hos de som har anfallsvis hjerteflimmer, kan ulike hendelser og prosesser utløse et anfall. Dette kan være hard fysisk aktivitet, sykdom (infeksjoner), alkohol, dehydrering. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar