Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. oktober 2014. Referansenummer: 5551

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Jeg er en jente på 24 år. Jeg har diagnosen IST (inappropriate sinus tachycardia) har hatt dette i 1 år. Har prøvd å lete på nettet og spurt min lege etter statistikk eller svar på hvor mange som har dette, og når man blir frisk. Det er en veldig plagsom diagnose og det er ikke mange som egentlig forstår hvor plagsomt dette egentlig er.

Er medisinert med isoptin retard 120 mg, men siste holter viste 177 sinus på det meste ved ubetydelig aktivitet som: henge opp klær, spasere med hunden i flatt terreng ute i gata, lage mat, dusje og pusse tenner. Er sykemeldt fra jobb da den er meget fysisk krevende. Det siste året har jeg og vært mye plaget med at jeg lett fryser, blir fort blå på negler og hender og tidvis lepper. Legger merke til at det ikke er noen andre i rommet som fryser eller er blå på sine negler da vi er i samme rom eller ute sammen. Lurer på om det kan ha noen sammenheng med diagnose eller medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

IST er en godartet, men plagsom tilstand. Medisinsk behandling er ofte ikke ønsket effekt, og hos de som er veldig plaget kan ablasjon (brenning av elektriske baner i hjertet) overveies. Trening har også vært nevnt om et forslag, fordi veltrente individer får lavere puls. 

Jeg fant følgende vitenskapelige artikkelen om IST. Den er omfattende, men svært god. Tar for seg det meste om tilstanden:

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1486711

Mvh Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar