Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. september 2014. Referansenummer: 5384

Lunge

Astma og røyking

Hei! Jeg er en jente på 22 år. Har hatt astma så lenge jeg kan huske, men begynte ikke med faste medisiner før jeg var rundt 12 år. Det var også rundt den tiden jeg begynte å røyke. De fleste i familien har astma og 4 av dem (foreløpig) har KOLS. Jeg bruker Symbicort, Bricanyl, Ventoline daglig og Inuxair hvis de andre ikke fungerer, som f.eks ved astmatisk bronkitt. Det jeg lurer på, er det sjanse for at jeg også har KOLS? Jeg var hos en lungespesialist for utredning for en tid tilbake, men han sa bare at det var klart at jeg hadde astma, noe jeg forventet i og med at KOLS er uvanlig i så ung alder.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk fior spørsmålet!

Du har nok ikke kols, men astma kan variere ganske mye, og blir blant annet forverret ved forkjølelser og bronkitter. Røyking er dessverre også med på å øke plagene ved astma, samtidig som medisinene fungerer dårligere. Dessuten øker sjansen for å utvikle kols når du blir eldre.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar