Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. september 2014. Referansenummer: 5378

Lunge

Bronkitt ved astma

Hei. Jeg er ei dame på 44 år. Har astma, som jeg til vanlig har god kontroll på gjennom medisinering og trening. De siste 3 ukene har jeg vært syk, først forkjøla og de siste 2 ukene bronkitt. Har fått prednisolon (30mg) og doxylin hos legen, og har stått på dette i 8 dager nå. Jeg er fortsatt slapp, hoster mindre, men må fortsatt bruke ventoline og atrovent 2 ganger daglig i tillegg til symbicort. Hvor lenge er det vanlig at astmaen er irritert/ forverret etter en slik infeksjon? Hvor lenge pleier en slik infeksjon å vare? Er det vanlig at man blir slapp og utslitt i flere dager?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(13)
Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanlig at infeksjoner i luftveiene har lett for å gi symptomer i lengre tid når det foreligger astma. En bronkitt medfører irritasjon og hovenhet i slimhinnene i bronkiene. Det kan ta flere uker, ikke sjelden 4-6 uker før alt er blitt normalt igjen. Selve bakterieinfeksjonen er nok over etter en ukes tid når den behandles med riktig medisin. Men en forkjølelse forårsakes av virus som det ikke er noen spesifikk behandling for. Det er ikke uvanlig at bronkitter og eventuelt lungebetennelser kan oppstå i etterløpet av en slik infeksjon. Doxylin synes å være et godt valg i denne situasjonen, og Prednisolon bidrar til en raskere tilbakegang av plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lungespesialist

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har påskeferie, og åpner igjen tirsdag 3. april.

Mvh webmaster, LHL

Vis alle spørsmål og svar