Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. september 2014. Referansenummer: 5378

Lunge

Bronkitt ved astma

Hei. Jeg er ei dame på 44 år. Har astma, som jeg til vanlig har god kontroll på gjennom medisinering og trening. De siste 3 ukene har jeg vært syk, først forkjøla og de siste 2 ukene bronkitt. Har fått prednisolon (30mg) og doxylin hos legen, og har stått på dette i 8 dager nå. Jeg er fortsatt slapp, hoster mindre, men må fortsatt bruke ventoline og atrovent 2 ganger daglig i tillegg til symbicort. Hvor lenge er det vanlig at astmaen er irritert/ forverret etter en slik infeksjon? Hvor lenge pleier en slik infeksjon å vare? Er det vanlig at man blir slapp og utslitt i flere dager?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanlig at infeksjoner i luftveiene har lett for å gi symptomer i lengre tid når det foreligger astma. En bronkitt medfører irritasjon og hovenhet i slimhinnene i bronkiene. Det kan ta flere uker, ikke sjelden 4-6 uker før alt er blitt normalt igjen. Selve bakterieinfeksjonen er nok over etter en ukes tid når den behandles med riktig medisin. Men en forkjølelse forårsakes av virus som det ikke er noen spesifikk behandling for. Det er ikke uvanlig at bronkitter og eventuelt lungebetennelser kan oppstå i etterløpet av en slik infeksjon. Doxylin synes å være et godt valg i denne situasjonen, og Prednisolon bidrar til en raskere tilbakegang av plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lungespesialist

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar