Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. september 2014. Referansenummer: 5386

Lunge

Effekten av forverrelser ved kols

Blir lungene svekket mer og mer for hver kolsforverring?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved kols kan det forekomme mer og mindre alvorlige forverrelser. Det er særlig lungeinfeksjonene som fører til forverrelser som krever innleggelse i sykehus. Det er nok særlig disse forverrelsene man er redd for. Lungefunksjonen kan da bli nedsatt over lengre tid, og lungebetennelser kan gi arrdannelser i lungevevet og varig svekkelse av lungefunksjonen. I tillegg ser man at dårligere perioder fører til nedsatt muskelkraft fordi man blir sengeliggende. Dette gir en forsterkning av pusteproblemene ved anstrengelser, og det kan ta lang tid å trene dette opp igjen. I praksis vil man prøve å forebygge disse forverrelsene, både ved å optimalisere behandlingen med medisiner, og ved å anbefale influensavaksine hver høst.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar