Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. september 2014. Referansenummer: 5366

Hjerte/kar

Hjerteflimmer og ablasjon

1. Kor mange personar får registrert hjarteflimmer pr. år ? 2. Kor mange av desse vert behandla med ablasjon pr. år i tal eller prosent ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har dessverre ikke disse tallene. Du må nok kontakte de ulike institusjonene som utfører slik behandling for å få svaret. Hør feks med hjerteavdelingen på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.  

Det jeg kan si er at hjerteflimmer, eller atrieflimmer (AF) som er den korrekte betegnelsen, er ganske vanlig. Det finnes ulike typer AF. Noen pasienter har kun sjeldne og kortvarige anfall med AF, mens andre har både lengre og mer plagsomme perioder. Noen har konstant AF. Mange pasienter er ikke plaget av AF i det hele tatt, mens andre er veldig plaget. Mange pasienter kan klare å kontrollere både sykdommen og plagene med medisiner, mens andre er plaget til tross for å ha prøvd all mulig behandling. 

Derfor sier det seg selv at ablasjon ikke er egnet for alle pasienter med AF, og de som trenger slik behandling må velges ut nøye. Videre er det også viktig å presisere at ablasjon ikke er noen endelig behandling. En god del pasienter vil fortsette å ha anfall, også etter ablasjon. 

Til slutt er det viktig å være klar over at ablasjon kun er en symptombehandling og har ikke vist seg å være livsforlengende. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar