Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. september 2014. Referansenummer: 5383

Kosthold

Kan jeg spise mørk sjokolade hver dag?

Hei! Har arvelig høyt kolesterol og er medisinert for dette, er slank og blodsukkerverdier er veldig bra. Har hatt 2 hjerteinfarkt og har siste 3 uker vært på hjerterehabilitering, oppholdet var svært lærerikt og nyttig og føler jeg kan stole på det som ble lært der.

Var rett etter oppholdet til oppfølging hos annen hjertelege og sitter, atter en gang,med motstridende informasjon. Veldig frustrerende. En sier at mørk sjokolade (70% eller over) kunne man trygt spise og gjerne litt hver dag, oppmot 50g. En annen sier NEI, at en kan spise litt, max 1 gang per uke og at pga. kakaosmøret kan kan like gjerne spise vanlig sjokolade (med melkefett)... så,hvem har (mest) rett??

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. september 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, dette er en veldig interessant problemstilling. 

Personer som har arvelig høyt kolesterol anbefales som regel å spise lite mettet fett som en del av en kolesterolsenkende kost. Mettet fett generelt øker kolesterolet.

Mettet fett utgjør ca. 40 % av kaloriene i mørk sjokolade, mens melkesjokolade har noe mindre mettet fett. En stor andel av de mettede fettsyrene i sjokolade er imidlertid av en type som heter stearinsyre, og den øker ikke kolesterolet. Sjokolade inneholder også en del enumettet fett som ikke øker kolesterolet, samt en del fiber som kan senke kolesterolet.

Det finnes flere studier som viser at mørk sjokolade ikke øker kolesterolet, men disse studiene er kun utført med friske mennesker.

Jeg har forhørt meg med Nasjonal kompetansetjeneste for barn og voksne med familiær hyperkolesterolemi ved Oslo Universitetssykehus. De anbefaler å begrense mengden sjokolade til et minium, og aller helst velge annet godteri. Dersom man likevel vil spise sjokolade, oppfordrer de til å velge sjokolade som også inneholder nøtter eller gelé. Det har under halvparten så mye mettet fett som mørk sjokolade. Et annet alternativ er marsipan med sjokoladetrekk, fortrinnsvis uten tilsatt sukker.

Til syvende og sist er den avgjørende faktoren hvor mye man spiser. Selv om media ofte gir inntrykk av at sjokolade er veldig sunt (det er jo det folk vil høre), bør en fortsatt se på det som snop, og ikke et daglig "tilskudd" man absolutt må ta hver dag. Hvis du begynner å spise litt hver dag, bør du få målt kolesterolverdiene dine igjen, f.eks. etter noe måneder. 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar