Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. september 2014. Referansenummer: 5341

Lunge

Lavt blodtrykk

Hei. Vår datter på 17 år plages med svært lavt blodtrykk. Hun har tatt tilttest, og responderte umidelbart. Ved siste gjennomsnitsmåling på legekontoret var blodtrykket hennes 87/59 når hun stod oppreist. Hun får lett blodtryksfall, og har stadig tendens til å besvime. Det lave blodtrykket plager henne i hverdagen, og hun føler seg svært uvel. Hodepine, kvalme og svimmelhet er en del av hverdagen hennes, og dette fører til at hun av og til ikke kan delta på aktiviteter. Hun er flink til å drikke vann, spise ofte og være aktiv. Hun er en slank jente, men ikke "tynn". Når hun trener "fyker" pulsen raskt i været ca 205 slag i min. Har dere forslag til tiltak som kan bedre hennes situasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enkelte mennesker kan ha lavt blodtrykk, uten at dette skyldes sykdom. Hos en ung og sprek jente er det usannsynlig at det lave trykket skyldes en underliggende hjertesykdom, men jeg vil anbefale en kardiologisk utredning for å utelukke dette helt. Denne utredningen bør bestå av AEKG, ekkokardiografi, 24-timers-EKG og 24-timers-blodtrykksregistrering. Trolig vil undersøkelsene være normale. 

Lavt blodtrykk er ikke i seg selv farlig. Noen kan få så lavt BT at de svimer av, faller og slår seg. Andre kan oppleve det som plagsomt, og eksempelvis oppleve svimmelhet når de reiser seg opp. 

Lavt blodtrykk er vanskelig å behandle. Godt med væskeinntak er viktig, noe datteren deres allerede gjør. Enkelte anbefaler å øke saltinntaket, feks gjennom å spise mer lakris, men dette bør dere kun gjøre i samråd med legen deres. Å reise seg sakte fra sittende stilling er et annet råd som nevnes. Noen eksperter sier også at man bør unngå å sitte med bena i kors, da dette "holder igjen" blod i bena. Hvor godt dette er tuftet på vitenskap er jeg usikker på. For noen kan det være riktig å bruke kompresjonsstrømper. Men også dette bør styres av fastlegen deres. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar