Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. september 2014. Referansenummer: 5187

Lunge

Rask forverring ved lungefibrose

Kan fibrose endre seg totalt over natten, slik at man trenger oxygen 24 timer i døgnet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det tar som regel tid fra en stabil tilstand ved lungefibrose til en betydelig forverring. Imidlertid kan det skje hvis det tilkommer en lungebetennelse eller akutt kraftig virusinfeksjon/influensa. Ellers kan det enkelte ganger skje en rask forverrelse i løpet av relativt kort tid uten at man har noen forklaring på årsaken til den økte sykdomsaktiviteten. Det er intensiteten i betennelsesreaksjonen som øker og affiserer lungeblærene slik at oksygenopptaket reduseres ytterligere. Noen ganger kan dette behandles og bli bedre, men effekten er oftest usikker.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar