Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. september 2014. Referansenummer: 5444

Lunge

Samtidig astma og kols

Hei. Har hatt moderat KOLS/emfysem (påvist på CT) i åtte år. Nå har jeg fått vite at jeg har astma også. Noe som ofte følger med KOLS sa de. Vil det si at jeg har fått astma når jeg fikk kols? Vil den forverre seg? At jeg blir dårligere av astmaen enn av KOLSEN?

Er stort sett frisk. Har hatt infeksjon 3 ganger siden jeg fikk KOLS. Aldri lungebetennelse eller influensa. Har jeg noen grunn til å stresse med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke uvanlig at man har astma i tillegg til kols. Ofte kommer astma først, og siden kols. Fordelen med astma er at den som regel er enklere å behandle. Behandlingen blir ofte omtrent den samme som ved kols, men kols er mindre påvirkelig.

Jeg tror ikke du bør bekymre deg spesielt for dette.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar