Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. september 2014. Referansenummer: 5497

Lunge

Behandling ved emfysem

Når det gjelder emfysem, hvor spesiell må en være,og hvordan, for å få behandling?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Emfysem opptrer vanligvis som en del av kols. Det er i praksis henfall av lungevev i større eller mindre grad, særlig i lungetoppene, men også i andre deler av lungen. Vanligste årsaker er langvarig røyking, eventuelt langvarig eksponering for skadelige yrkesmessige forhold med pusting i sterkt forurenset luft. Mer sjelden skyldes det en arvelig mangel på alfa-1 antitrypsin i blod.

Behandling med vanlig kolsmedisin påvirker ikke emfysemet. Tilførsel av det manglende enzymet ved nevnte enzymmangel er i praksis ikke et bahandlingsalternativ i Norge. Behandling med nedsetting av ventiler i bronkiegrener kan hjelpe i noen tilfeller, men krever spesiell utredning, som regel på Rikshospitalet. Det er bare personer med betydelig nedsatt lungefunksjon som får tilbud om dette. Ellers blir ca.20-30 personer lungetransplantert i Norge hvert år. Det er siste utvei som gis til noen av de personer som man antar har bare 1-2 år igjen å leve pga sin lungesykdom.

I praksis er det relativt få personer som får et behandlingstilbud utover medisiner og rehabilitering. Det er de aller sykeste, og blant dem bare de som er spesielt egnet ut fra spesielle kriterier.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar