Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. september 2014. Referansenummer: 5363

Hjerte/kar

Opptrening etter hjerteoperasjon

Hei. Min mann ble hjerteoperert for litt over 2 uker siden, både bypass og ny hjerteklaff. Han kom fort hjem fra sykehuset med ett skjema i hånden og små trenings øvelser han skal gjøre hver dag. Dette får ikke min mann til da han hele tiden har relativt store smerter i brystbein/ribbein, skulder ovs. Han klarer ikke rette seg opp slik at han blir veldig lut i ryggen. Dessuten svinger humøret svært og han er ofte langt nede og ligger for det meste i stolen eller sofa, han gråter også en del og det virker som om han vil gi opp, sier han ikke holder dette ut. Hva kan det forventes av en nyoperert mann og er dette normalt forløp? Hvor lenge skal han spise smertestillende som Paracet og Tramadol? Han klarer seg ikke uten at jeg er hjemme å hjelper han med mat, dusj, stelling av sår ovs. Huff jeg ser han sliter og dette tærer på oss alle sammen her hjemme også. Hvordan skal jeg klare motivere mannen min?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for viktig spørsmål

Det er svært varierende hvor fort man kommer seg etter en slik operasjon. Noen kommer seg raskt, mens andre trenger flere uker. Man må ta det i sitt eget tempo. Hvis han fortsatt har store smerter, er det viktig å ta en tur til legen for å sjekke at alt er i orden. 

Jeg synes dere helt klart bør ha en forventning om at han ikke bare blir like bra og aktiv som før operasjonen, men faktisk mye bedre. Men det kan ta litt tid før han kommer dit. Jeg har tre tips til dere. 

1) Flere sykehus har egne "hjerteskoler" og "hjertetrim" som er spesielt tilpasset nyopererte. Hør med fastlegen om han kan komme med på noe slikt. 

2) Det finnes rehabiliteringssentere som har spesielle programmer for hjerteopererte. Hør med fastlegen hvilke tilbud som finnes i deres område. 

3) Oppsøk en fysioterapeut. Han/hun vil kunne gi mannen din konkrete og korrekte øvelser for å bli sterkere og i bedre form. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar