Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. april 2015. Referansenummer: 7350

Lunge

Allergireaksjon på støv

Hei! Jeg har pustet inn for mye støv fra anleggsvirksomhet og har nå blitt allergisk. Hver gang jeg puster inn støv, får jeg alvorlige allergiske reaksjoner og føler meg syk. Jeg lurer på om man kan skylle lungene for å fjerne støv og føle seg bedre. Har sett at dette finnes i noen sykehus.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(2)
Besvart 06. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Du opplyser ikke hva slags støv som du inhalerer i forbindelse med jobben, og om det utvikler seg astmasymptomer, eventuelt hoste eller feber, eller kanskje en reaksjon som merkes fra hele kroppen. Hvis du reagerer med allergisk reaksjon hver gang du puster inn støvet, bør trolig dette utredes videre av en spesialist med kompetanse på yrkesrelaterte lungesykdommer. Bedriftslegen bør orienteres tidligst mulig.  Det virker imidlertid som det viktigste er å unngå videre inhalasjon av støvet som skaper denne reaksjonen hos deg.

Lungevask brukes på sjeldne indikasjoner og særlig ved en tilstand hvor det hoper seg opp store mengder med sekret som dannes i lungene (såkalt alveolær proteinose). Jeg har dessverre ikke funnet at dette brukes ved tilstander hvor det er inhalert støv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar