Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. april 2015. Referansenummer: 7503

Lunge, Allergi

Astma, allergi og dyrehold

Spørsmål om astma /allergi og dyrehold : Jeg er 46 år og har nylig fått diagnosen astma og allergi mot hund. Jeg har tatt ventolin i ca to mnd og flutide to x daglig i to uker. Jeg er bedre men er fortsatt plaget med hoste, slim og tungpust hver dag. Jeg har hatt høysnue /allergi mot pollen og katt siden barndommen og tar allergimedisiner om sommeren. Det er astma på både mor - og farsiden (morfar og far). Både far og morfar har /hadde hjertesykdom. Jeg lurer på om jeg må kvitte meg med mine to hunder, eller om jeg kan bli symptomfri ved å øke/endre medisiner. Hundene betyr svært mye for meg, og turene og treningene med dem er en viktig del av livet mitt. Hva risikerer jeg ved å beholde hundene? Kan astmaen forverres? Kan jeg utvikle kols? Er det noen sammenheng mellom stadig irritasjon av lungene og utvikling av hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke lett å unngå allergireaksjon når det er hund i huset. Hund og katt legger jo fra seg hår og flass over det meste av huset, så man blir eksponert for det så lenge man er hjemme, samt ved kontakt med hunden direkte. Hvis du opplever at du er bedre i pusten når du er borte fra hunden og fra huset du bor i, er nok allergien av betydning for din astma. Det er vanskelig å behandle en astma hvis allergenene ikke er mulig å fjerne. Det anbefales ikke å ha hunden i samme hus, og klær som du bruker når du er sammen med hundene bør henges annet sted. Det tar som regel også lang tid, gjerne måneder før hundeallergenene er borte fra huset, selv etter energisk rengjøring.

Astmaen vil kunne forverres hvis du fortsatt beholder hundene hjemme. Faren for kolsutvikling er usikker, men kan jo ikke utelukkes hvis allergien gir en kronisk irritasjon over mange år. Jeg kjenner ikke til at dette har betydning for utvikling av hjertesykdom.

Hvis du kan få til en ordning hvor du bare er sammen med hundene utenfor huset og skifter tøy når du kommer hjem, er dette en mulig mellomløsning. Men det må nok prøves ut for å se om det fungerer i praksis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar