Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. april 2015. Referansenummer: 7525

Lunge, Fysisk aktivitet

Hvordan kan man komme i form med dårlig pust?

Hei,
Jeg har kols og 35% lungekapasitet, og jeg fikk den diagnosen i 2014. Jeg har ikke så mye krefter til å gjøre noe som helst og får ikke lov til å jobbe. Hva er det beste som jeg kan gjøre får å bli bedre form? Jeg har sluttet å røyke men kommer ikke i form. Når jeg går ut med hunden svetter jeg som en gris. Er det normalt? Hilsen Inge

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Du har nok en grad av kols som kan begrense deg ganske mye fysisk. Men trening kan  alltid hjelpe noe, og trolig ville et rehabiliteringsopplegg vært det beste for deg for å lære å takle tilstanden best mulig. Jeg regner med at du har fått utredning hos lungespesialist eller lege med spesialkunnskap om kols. Hvis du må vente lenge før du kan delta på et rehabiliteringsopplegg, ville jeg anbefale deg å søke fysioterapeut med erfaring fra trening med lungsyke slik at du kan starte en tilpasset treningen så tidlig som mulig. Ellers er daglig aktivitet svært viktig, for eksempel på tur med hunden.

Det viktigste er likevel det du allerede har gjort, nemlig å stumpe røyken. Gratulerer!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar