Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. april 2015. Referansenummer: 7369

Hjerte/kar

Kan det ha vært et hjerteinfarkt?

hei. jeg er en kvinne på 31 år. Tidligere frisk. Jeg har født 2 barn. for ca 3-4 mnd siden hadde jeg et smerteanfall jeg ikke har opplevd tidligere. Det skjedde etter at jeg hadde lagt meg. Smertene startet fra mellomgulvet, en intens smerte som strålte fra mellomgulvet og oppover bak brystbenet. Jeg ble tungpustet, begynte å svette, ble kvalm. Smerter i rygg og oppover i halsen og veldig tydelig i kjeven. "anfallet" varte i ca 30 min, og forsvant helt etterpå. jeg ringte legevakten som mente det bare var å ta kontakt med fastlegen senere for å undersøke meg der. Fikk time, men legen mente at det var liten sannsynlighet for at dette hadde noe med hjertet å gjøre, og ble henvist til UL av mage. Der ble det oppdaget gallesten/grus, og konklusjonen ble derfor at smertene antageligvis kom av dette. Jeg føler selv at smertene ikke stemmer overens med de symptomene et gallesteinsanfall normalt sett har. Det ble tatt en blodprøve for å undersøke kolesterolnivået mitt, som var normalt. Allikevel klarer jeg ikke å utelukke et evt hjerteinfarkt selv...Er det mulig nå, så lang tid i etterkant å undersøke hjertet med tanke på at jeg kan være utsatt for infarkt, evt undersøke om det jeg opplevde kunne være et infarkt, eller må dette undersøkes like etter et anfall? hilsen bekymret 2 barnsmor.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Jeg forstår bekymringen din. Hjerteinfarkt er jo en alvorlig tilstand, og man vil selvsagt være sikker på at man ikke har hatt det. Jeg er enig med legene dine om at hjerteinfarkt ikke er særlig sannsynlig. Det forekommer ekstremt sjeldent hos unge og ellers friske kvinner. Gallesten er langt vanligere. 

Hvis du likevel ikke klarer å slå deg til ro, finnes det undersøkelser som kan si noe om du har hatt infarkt eller ikke. Det kan være aktuelt å gjøre en sykkeltest, såkalt AEKG. Videre kan man i blant se et eldre infarkt med å gjøre ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Myocardscintigrafi er en annen undersøkelse for å teste hjertet. Det er opptil fastlegen din å bestemme om det er aktuelt for deg med noen av undersøkelsene nevnt her. Alternativt kan du ta flere av dem helt privat. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar