Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. april 2015. Referansenummer: 7605

Hjerte/kar, Rettigheter

Kan jeg få 30 % uføretrygd?

Hei Atle. Jeg har gått på AAP i litt over 4 år. Er tilbake i arbeidslivet nå (har fått et engasjement i en statlig bedrift frem til høsten 2016), Siden jeg startet har jeg gradvis har økt fra 50% til 70%. Jeg har fått dispensasjon i AAP til å jobbe opp til 80% uten å miste stønad. Mitt AAP-vedtak går ut i juni. Etter mitt siste møte med NAV forsto jeg det slik at om det var 70% jeg fant ut at jeg kunne jobbe, så var det sånn, men at jeg da ikke hadde krav på noen videre støtte. Betyr det at jeg da ikke kan søke om noen form for støtte for de siste 30% som jeg ikke kan jobbe? jeg ser at 70% er på grensen, men kan kanskje klare 80% på sikt. Fastlege er enig i at jeg ikke bør/skal jobbe 100% da jeg trenger tiden til å hente meg inn. Jeg er hjerteoperert og kjenner fort på kroppen om det blir mye og spesielt stress.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Vilkåret for å få uføretrygd i folketrygden er at inntektsevnen din er varig nedsatt med minst 50 %. Har du 40 % AAP på søknadstidspunktet, kan du innvilges 40 % uføretrygd. Det betyr at er inntektsbortfallet ditt 30 % sammenlignet med hva du ville hatt i 100 % stilling, oppfyller du ikke kravene til å få uføretrygd fra Nav.

Noen tjenestepensjonsordninger gir rett til uførepensjon ned til 20 %. Har du en slik tjenestepensjonsordning kan du søke der.

Nav har en ordning som heter tidsubestemt lønnstilskudd (tult). Er du for eksempel ansatt i 100 % stilling, men klarer bare å jobbe effektivt 70 %, kan Nav innvilge 30 % tult, som da vil dekke 30 % av din lønn. Men være oppmerksom på at mange får avslag på tult. Blant annet fordi det ikke er bevilget nok penger til ordningen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar