Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. april 2015. Referansenummer: 7459

Allergi

Kortisonsprøyter ved allergi, er det bedre enn tabletter?

Nå er panikken nær! Legekontoret vårt har bare vikarer, så jeg kommer til en ny lege hver gang....Var hos en vikar i dag og ba om resept på kenacort t til pollensesongen, jeg har pollenastma. Men legen sier nei...han er svensk og sier at nyere forskning viser at det er for mange negative langtidsvirkninger. Han ga meg isteden prednisolon tabl. Sa jeg må ta 20 mg i 6 dager når bjørkepollensesongen blir for ille. Så skulle det virke lenge etterpå. Så kunne jeg gjenta med 6 nye dager osv. Jeg har gressallergi også. Høres dette rett ut? Jeg synes ikke det høres bra ut. Jeg er kjempe lei meg. Ser for meg en vanskelig sommer. Allergi vaksinasjon er ikke for meg, tålte det ikke da det ble prøvd....hva i verdens skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sprøyter med kortison holder seg i kroppen ganske lenge. Kenacort-T suges langsomt opp i kroppen fra injeksjonsstedet og angis å ha minimum 2-4 ukers effekt. Det betyr at det er aktivt kortison til stede i kroppen over minst dette antall uker. Dette medikamentet brukes helst i tilfeller hvor det er problemer knyttet til å bruke tabletter med kortison, for eksempel Prednisolon. Fordelen med Prednisolon er at man har bedre kontroll med hvor lenge medisinen holder seg i kroppen. Det er ingen fordel at denne virker lenger enn det som er nødvendig. Da øker faren for bivirkninger, og de er det dessverre mange av. Så det er nok en fordel for deg å bruke tabletter istedenfor sprøyter. Effekten er like god, men det blir en annen måte å bruke det på.

Ellers er det i dag mulig å bli vaksinert mot gressallergi med en vaksine som tas som tablett. Det er atskillig enklere enn sprøyter, men må startes i god tid før sesongen. Hvis du tror at dette kan være aktuelt for deg kan du snakke med fastlegen om å få hensvisning til en lege med erfaring med slik behandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar