Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 21. april 2015. Referansenummer: 7518

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Pacemaker og turgåing med sekk

Har fått inn pacemaker i februar 2014. Kardiologen advarte mot å bere sekk idet reimen ville ligge å gnage på pacemakeren. Er det noen god metode for å unngå dette, hvordan skulle en best polstre pacemakeren slik at sekkereima ikke "gnager"? Går ut fra at det kan vere flere som vil ut og gå med sekk! Ønsker oppskrift på metoden om noen har den, tur i skog og fjell er jo "helse".

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 28. april 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for godt og relevant spørsmål.

Så flott at du er fysisk aktiv og ønsker å bruke naturen til dette!

Når det gjelder bruk av sekk etter å ha fått lagt inn pacemaker, er det spesielt den første tiden før såret er grodd en skal utvise forsiktighet med blant annet bruk av sekk.

Etter at såret er grodd og en kan bruke skulderen og armen på operert side, blir utfordringen å finne et bæresystem som ikke gir ubehag i "pacemakerområdet". I første omgang kan en vurdere om en stor rumpetaske/hoftesekk dekker behovene for turen. Jeg har funnet fram til en test, riktignok noen år gammel, som kan gi litt mer informasjon om mulige produkter

Trenger du mer volum for å ta med flere ting på tur, vil jeg anbefale å oppsøke en forhandler med god kunnskap om sekker, og som kan veilede deg i å finne fram til den beste sekken for deg. Vi er alle skapt forskjellig, og det finnes mange forskjellige typer sekker med forskjellige typer bæresystemer. På noen sekker sitter for eksempel bæreremmene tett og vil ligge nærmere halsen, mens på andre vil de ligge nærmere skuldrene. Det viktigste er uansett å finne en tursekk der tyngden skal bæres på hoftene, nettopp for å unngå gnaging over og på forsiden av skuldrene/brystkassen.

Lykke til! Håper du finner en god løsning slik at du  få flere fine turer i skog og mark!

Vennlig hilsen Margrethe

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar