Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. april 2015. Referansenummer: 7409

Hjerte/kar

Rød ris og kolesterol

Jeg har av min fastlege blitt satt på Lipitor, som jo er statiner. Statiner demper kolestrolet, men jeg har hørt via media i det siste at noen av bivirkningene ØKER risikoen for hjerte og karproblemer igjen - og da virker det som om man er "tilbake på 0". Jeg begynte og granske rundt dette med rød ris som går under navnet Hypocol i Norge. Mitt poeng var å beholde fordelene, men unngå ulempene. Men nå har jeg hørt at virkestoffet er det samme i Rød Ris som i statiner. Stemmer dette ?

Jeg er klar over at det ikke er lett og få utskrevet Hypocol på blåresept i Norge, men siden det selges fritt i Sverige så er ikke det noe problem. Og den kostnadsmessige siden av saken er absolutt underordnet den helsemessige. Vil sette stor pris på et faglig svar :

* Stemmer det at virkestoffet i Hypocol og Statiner er det samme ?
* Kan dere anbefalte Hypocol eller ikke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(11)
Besvart 04. mai 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er ikke kjent med at Lipitor, eller andre statiner, øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Snarere er det sterk dokumentasjon på at disse medisinene beskytter hjertet. 

Når det gjelder virkningsstoffet i rød sopp-ris, så stemme det at dette stoffet er det samme som er å finne i statinet som selges under navnet lovastatin. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar