Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. april 2015. Referansenummer: 7409

Hjerte/kar

Rød ris og kolesterol

Jeg har av min fastlege blitt satt på Lipitor, som jo er statiner. Statiner demper kolestrolet, men jeg har hørt via media i det siste at noen av bivirkningene ØKER risikoen for hjerte og karproblemer igjen - og da virker det som om man er "tilbake på 0". Jeg begynte og granske rundt dette med rød ris som går under navnet Hypocol i Norge. Mitt poeng var å beholde fordelene, men unngå ulempene. Men nå har jeg hørt at virkestoffet er det samme i Rød Ris som i statiner. Stemmer dette ?

Jeg er klar over at det ikke er lett og få utskrevet Hypocol på blåresept i Norge, men siden det selges fritt i Sverige så er ikke det noe problem. Og den kostnadsmessige siden av saken er absolutt underordnet den helsemessige. Vil sette stor pris på et faglig svar :

* Stemmer det at virkestoffet i Hypocol og Statiner er det samme ?
* Kan dere anbefalte Hypocol eller ikke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. mai 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er ikke kjent med at Lipitor, eller andre statiner, øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Snarere er det sterk dokumentasjon på at disse medisinene beskytter hjertet. 

Når det gjelder virkningsstoffet i rød sopp-ris, så stemme det at dette stoffet er det samme som er å finne i statinet som selges under navnet lovastatin. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar