Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. april 2015. Referansenummer: 7445

Hjerte/kar, Kosthold

Selen og Q10 for forebygging og overskudd?

Hei Jeg hadde et kraftig i infarkt og hjertestans i 2011. Lå også i koma, men det gikk bra til slutt og alt ser topp ut på tester, kan ikke se at jeg har hatt noe som helst.

Det eneste er at jeg sover dårlig, har mareritt og svetter om natten og føler meg derfor helt utslitt når arbeidsdagen er over. Er for øvrig 52 år nå. Liker å trene, men er nå alt for utslitt som sagt etter jobb. hvorfor dårlig søvn aner jeg ikke (går på Lipitor 40mg, Albyle 75mg og Atacand).

Så til spørsmålet, har lest om at selen og q10 skal være så bra. Både for å forebygge og få overskudd, stemmer det? Eller er det bare dum reklame :)

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. april 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Når det gjelder selen er det et sporstoff i kostholdet som bidrar til immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, og er med på å beskytte cellene mot oksidativt stress. Nøtter er en god kilde til selen, samt kornvarer (men i norskdyrket korn er seleninnholdet lavt), lever fra fisk og kjøtt, tunfisk, makrell/makrell i tomat og egg. 

Mangel på selen kan være en årsak til en sjelden hjertesykdom, Keshan-syke. Om tilskudd av selen forebygger hjerte- og karsykdom blant voksne generelt er foreløpig ikke dokumentert. Dette viser en gjennomgang av 12 vitenskapelige studier med nesten 20 000 personer. Noen studier har faktisk antydet en liten økning i risikoen for type 2-diabetes i forbindelse med selen-tilskudd, men det er også usikkert.

Disse studiene er gjort med generelt friske personer, ikke personer som tidligere har hatt hjerteinfarkt eller som har for lite selen i blodet. Men å få i seg mer selen enn det man har behov for er ikke å anbefale. Anbefalt inntak for voksne menn er 60 mikrogram (100 gram hermetisk tunfisk gir mer enn dette). Mangel på selen fastsettes med blodprøve. 

Hvis man ser på forskning på Q10, har det vist seg å redusere blodtrykket i enkelte små studier, men det finnes ikke forskning som viser om tilskudd reduserer riskoen for å dø av hjerte og karsykdom eller for å få hjerteinfarkt o.l. 

Danske forskere har nylig rapportert av Q10 viste seg å ha gunstig effekt på dødelighet ved hjertesvikt (se omtale hos hjerteforeningen.dk.) Dette er interessante og lovende nyheter, men de betyr ikke at det er en "kur for alt", eller at det beskytter ved andre sykdommer, spesielt dersom man fra før av har normale verdier av Q10 i blodet. 

Du skriver at du bruker Lipitor, og det er mulig at statiner er med på å redusere nivåene av Q10 i blodet. Noen hevder å oppleve at Q10-tilskudd lindrer muskelsmerter knyttet til bruk av statiner, men grunnlaget for å anbefale dette er tynt.

Om det gir økt overskudd er vanskelig å svare på, da det er et subjektivt begrep. 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar