Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. april 2015. Referansenummer: 7535

Lunge

Tuberkulosebehandling

Hei,
Jeg fikk vite at jeg har tuberkulose i blodet. Hva slags medisin kan man få?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

I Norge er det laget gode systemer for behandling og oppfølging av personer som har fått smitte med tuberkulose. Hvis du har fått en positiv test på tuberkulosesmitte vil det viktigste være å finne ut hvilke medisiner som bakterien er følsomme for. Dette skjer nok automatisk hvis det først er påvist smitte. Man vil også undersøke nøye for å se hvor i kroppen infeksjonen sitter. Ellers er det vanligvis ganske faste medisinkombinasjoner for tuberkulosebehandling. En slik behandling vil bli fulgt nøye for å sikre en best mulig effekt. Det er også viktig for å unngå at bakteriene utvikler resistens slik at de ikke kan bekjempes med medisiner. I vårt land er det meget gode resultater av behandlingen hvis man følger opplegget nøye.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar