Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. april 2015. Referansenummer: 7395

Lunge, Rettigheter

Uføretrygd

Hei, jeg har kols grad 3 og forstørret hjerte, om ikke dette er nok har jeg skriveutglidning i ryggen. Nav sier jeg ikke kan få uføretrygd og nekter meg å søke, jeg sliter mye med dårlig pust og jeg har nok med de dagligdagse gjøremål. Jeg går pr i dag på aap. Er dette riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. juni 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Nav kan ikke nekte deg å søke. Men de kan gi råd om sjansen til å få innvilget uføretrygd.

Hvorvidt du oppfyller kravene til å få uføretrygd er det ikke mulig for undertegnede å ta stilling til. Men kravet er at inntektsevnen din er varig redusert med 50 %. Du må være medisinsk avklart. Det betyr at Nav må konkludere med at ytterligere medisinsk behandling ikke vil bedre din inntektsevne. Du må også være arbeidsavklart. Det betyr at Nav mener arbeidsrettede tiltak som skole, kurs, arbeidstrening ikke vil bedre arbeidsevnen din.

Uføretrygd og AAP beregnes ganske likt. Det er derfor ikke sikkert du taper økonomisk på å ha AAP.

 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar