Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. april 2015. Referansenummer: 7446

Lunge, Allergi

Astma og forurensning fra landbruk

Hei, jeg har i ca. 10 år vært allergisk mot bl.a. støv, midd, pollen og en del mat. Mye av reaskjonene går ut over lungene. For 3 år siden fikk jeg mitt første astmaanfall. Jeg hoster nesten hele tiden, spesielt når utsatt for noen allergener.

Vi driver en økologisk gård, og jeg er mye av tiden ute i grønnsakshagen, noe som gjør at min helse ikke ble verre de siste 3 år (bortsett fra pollensesong). Men nå har vår direkte nabo kommet med en plan å bygge et industrielt hønsehus (7000 høns) 20 meter fra eiendomsgrensen. Ved vinden fra vest/sørvest kommer luften fra ventilasjonen direkte i de områder på gården hvor jeg daglig oppholder meg. Jeg er redd at helsetinstanden min blir mye verre gjennom dette.

Er det grunn til bekymring? I så fall hvilke rettigheter har jeg? Kommunen er lite behjelpelig, selv om de ble informert om mulige helsekonsekvenser til meg. Hvilken høyere instans kan jeg henvende meg til?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. april 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 Hei!

Du kan kontakte kommuneoverlegen som har ansvar for "Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m." (helse- og omsorgsloven) der det blant annet står: Lovens formål er særlig å:

1. forebygge, behandle og tilrettelegge for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne.

 https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30#KAPITTEL_3  

Neste instans er fylkeslegen. I tillegg erdet noe som heter Lov om rettshøve mellom grannar:

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1961-06-16-15  

Er området allerede regulert til landbruksformål vil det sannsynligvis være vanskelig å vinne frem med en klage.
Du skriver at du hoster mye og det kan være et tegn på at astmaen din ikke er godt nok behandlet og at du trenger en ny vurdering hos legen din.

 Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar