Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. april 2015. Referansenummer: 7575

Hjerte/kar

Fortsette med kolesterolmedisin når årene er åpne?

Kan jeg slutte med kolesterolmedisin når jeg har vært på ultralyd og fikk der vite at alle årer var åpne og fine? Har ikke høgt blodtrykk, er ikke overvektig , men har arvelige gener for hjertesykdom.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Det kommer stadig ny forskning, informasjon og synspunkter rundt grensene for hvem som bør ha kolesterolmedisin eller ikke. Det finnes europeiske og andre retningslinjer som oppdateres regelmessig, men den enkelte leges skjønn i samtale med pasienten har betydning for valget. For å kunne gi et konkret råd i ditt tilfelle hadde det vært nyttig å vite hvor høyt kolesterolet ditt (og særlig det såkalte "dårlige kolesterolet" - LDL) var før du begynte med medisin. Du nevner arv som en risikofaktor, - her har det betydning om sykdommen hos familiemedlemmer oppstod i yngre aldersgrupper og om det var nære familiemedlemmer. Du nevner ikke om du røyker eller har røykt?

Dersom kolesterolet ditt ikke er spesielt høyt bør det være gode muligheter for at du kan avslutte kolesterolbehandlingen, særlig dersom du fortsetter å leve sunt.

 

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar