Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. april 2015. Referansenummer: 7363

Lunge

Manglende avklaring av årsak til lungeplager.

Hei! Hvor kan vi søke om en bedre utredning i forhold til lungeplager? Det offentlige systemet har brukt et par år og ikke funnet diagnosen/ eller en god forklaring på stadig forverring av lungeplagene. Det trengs kanskje en mer helhetlig utredning enn å bare se på hjerte og lunger. Glitreklinikken? Andre private institusjoner med kort ventetid?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Svaret på ditt spørsmål må bli ganske generelt, da det ikke fremkommer noe om symptomer om forløp av din tilstand. Vanligvis vil man bli henvist til spesialist hvis fastlegen ikke finner ut av det. Hvis spesialisten er i tvil eller pasienten ikke er fornøyd, kan man be om å få en ny vurdering hos annen spesialist. Som regel vil lungeavdelinger ved sykehus ha den nødvendige kompetanse til å finne ut av det, eventuelt ha en plan for videre utredning ved annen avdeling eller sykehus, for eksempel et større sykehus/universitetssykehus. Noen ganger kan det likevel være vanskelig å finne ut av symptomer som kan variere mye. Observasjon over flere dager kan da være en løsning, og det kan man søke om ved Glittreklinikken hvor man kan legges inn til et utredningsopphold med en bred utredning, også tverrfaglig. Det er fastlegen eller annen spesialist som må henvise til et slikt opphold.

Det er vanskelig å gi et konkret råd, men jeg har skissert en mulig vei å gå.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar