Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. april 2015. Referansenummer: 7440

Lunge

Pleuroparenchymal fibroelastosis (PPFE)

Hei! Jeg har prøvd å finne informasjon om Pleuropulmonal Fibroelastose, men ikke funnet noe på nettet. Kan dere noe om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, opg takk for spørsmålet!

Dette er en sjelden forekommende tilstand som man er blitt mer oppmerksom på de senere år. Årsaken er ukjent, men man angir at tilstanden i noen tilfeller har oppstått etter behandling med visse medikamenter, blant annet enkelte typer cellegift. Den betegnes som Pleuroparenchymal fibroelastosis (PPFE). Tilstanden består i hovedsak i dannelse av elastisk bindvev i øverste del av lungen. Dette fører til fortykkelse av pleura (lungehinnen) samt innvekst av elastiske fibre inn mellom strukturene i det normale lungevevet. Noen ganger kan tilstanden disponere for lungekollaps (pneumothorax)Tilstanden skiller seg fra de mer kjente former for lungefibrose, men klassifiseres under smme gruppe.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar