Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. april 2015. Referansenummer: 7555

Hjerte/kar

Er blodtrykket for lavt?

Hei Blodtrykk 132/49, puls 58, når jeg er 69 år, kan noe være galt? Målt på apotek. Tar 20 mg. Lisinopril daglig. Røyker ikke, måtehold alkohol, kun 1-2 glass vin i uka. Bor i sør-Spania

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det målte blodtrykket er litt lavt når det gjelder undertrykket, men overtrykket er normalt også i din alder. Det er mulig at du bruker Lisinopril for en lett hjertesvikt, og da kan blodtrykket synke og bli litt lavt. Dette trenger ikke dette være farlig, men kan hos noen gi problemer med svimmelhet og øresus. Hvis du har slike symptomer kan det være grunn til å la legen vurdere medisinen på ny. Det hender også at medisiner man har brukt over flere år ikke blir dosejustert etterhvert som man blir eldre. Det hender ikke sjelden at man da opplever uventede effekter, for eksempel et lavt blodtrykk, fordi dosen er blitt for høy i forhold til behovet.

Men uansett er det eventuelt lurt å sjekke målingen av blodtrykket før man tar aksjon. Det skal heller ikke glemmes at et lavt blodtrykk som ikke gir problemer belaster hjertet lite og kan således være gunstig. Det virker som du har en sunn livsstil, og det er kjent at Middelhavskost kan være gunstig for hjrte og kar.

Fortsatt god sommer!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar