Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. april 2015. Referansenummer: 7390

Hjerte/kar

Økt troponin

Jeg ble innlagt på sykehus etter akutt hjertebank og pusteproblemer. I epikrisen ved utskriving står det: "Troponin utslipp oppfattes som sekundært til hjertebank altså type- 2 infarkt". S-Troponin 121-123 Kunne du forklart hva det betyr, hvilken årssakssammenheng dette og infarktet kan ha og hvordan jeg skal forholde meg til dette videre?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Troponin er et stoff som naturlig befinner seg inni hjertemuskelcellene. Når en kransåre på hjertet blir tett eller veldig trang, kan du få et infarkt, og hjertemuskelcellene skades. Da lekker troponin ut i blodbanen. Vi bruker dette til å diagnostisere et infarkt. Du skal normalt ikke ha troponin i blodet, og hvis det er økte verdier, betyr det at det kan ha vært et infarkt. Også andre tilstander kan gi lekkasje av troponin inn i blodet. Feks betennelse i hjertemusklen. 

Noen ganger kan hjertet banke så fort at det fører til skade av hjertemuskelcellene. Da vil også troponin lekke ut til blodet, og måles som forhøyet. Sykehuset ditt mener nok at det var dette som var årsaken hos deg, og kanskje ikke tette årer på hjertet. 

Spørsmålet er om man skal slå seg til ro med dette, eller sende deg videre til undersøkelsen av kransårene (angiografi). Dette må legene dine avgjøre. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar