Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. april 2015. Referansenummer: 7513

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Jeg ble bypass-operert i 1997. Etter ferdigbehandling på sykehus og tilpassing av medisiner, endte jeg bl.a. opp med Carvediol Hexal 6,25 mg., og Cozaar comp. Nå i 2015 sluttet jeg med Cozaar comp (bruker også Furix) og fikk Cozaar 50mg. istedenfor. Pga. svimmelhet, hals og tretthetsproblemer skiftet jeg senere til Diovan.

Jeg tilbragte februar i Spania, og fikk der anledning til litt soling av kroppen, men bare etter kort tid fikk jeg røde utslett og kløe. Vel hjemme konsulterte jeg min lege og i samråd med ham fikk jeg så en ny medisin, som imidlertid gav meg kronisk hosteanfall. Er nå tilbake på Cozaar 50mg, men fremdeles tåler jeg ikke sol på kroppen uten at det gir røde utslett og kløe. Jeg er 72 år og har aldri hatt dette problemet før. Finnes det andre alternativer til de angitte medisinene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Cozaar er en viktig blodtrykks- eller hjertemedisin. Den tilhører en klasse av medisiner som heter "Angiotensin reseptor blokkere" og forkortes gjerne til ARB. I denne klassen er det mange alternativer, spør legen din! En liknende klasse til ARB er ACEI. Litt enkelt kan man si at ACEI var forløperen til ARB, altså en litt eldre versjon. Begge klassene er veldig gode, men endel pasienter kan oppleve å få plagsom hoste av ACEI-klassen. Jeg antar det var en medisin i denne klassen du fikk i mellomperioden. 

Det høres ut som du helst bør gå på en ARB (den klassen som blant annet Cozaar og Cozaar comp tilhører). Men som sagt finnes det mange ulike alternativer innen denne klassen. Du bør i samarbeid med legen din prøve en annen medisin innen denne klassen, slik at du tåler sol. Hvis det viser seg at problemet vedvarer selv om du bytter medisin, kan det hende at det er hele klassen du har problemer med. Da kan legen din velge medisin fra en helt annen klasse. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar