Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. april 2015. Referansenummer: 7811

Er kols en samlebetegnelse?

Mine gode venn har store problemer med O2-opptaket. Ser ut som kols. Etter påske har han bare holdt senga. Aldri røkt eller anvendt nikotin. Sliter med å komme på WC. Han har jobbet mye i smie (metallsløyd i skolen), delvis med dårlig avtrekk. Kan det være noe av årsaken? Klart forverring etter påske. Er kols en samlebetegnelse over problemer med at O2 ikke kommer fra lungene og over i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. juni 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Kols er en samlebetegnelse på kroniske obstruktive lungesykdommer. Det er noen med kols som har problemer med at Oksygenet  ikke kommer  godt nok over fra lungene til blodet, men det er ikke alle med kols som opplever dette. For noen kan trangheten/obstruksjonen sitte høyere opp i luftveiene og ikke påvirke oksygenopptaket på samme måte som hvis trangheten /obstruksjonen sitter lenger ned i lungene.

Du er hjertelig velkommen til en mer utdypende samtale rundt situasjonen til din gode venn på kolslinjens telefon 800 89 333.

Mvh Hilde 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar