Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. april 2015. Referansenummer: 7818

Grenseverdier for kols

Har lungekapasitet på 77 %. Har fått diagnose på lettere kols, men hvor går grensen for kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Grenseverdien for kols går ved under 80 % kapasitet på pusteprøvene. Det skal blåses flere ganger, og forkjølelelse og dårlig teknikk kan virke inn, men jeg regner med at du har fått informasjon om det.

I den fasen du er i nå har du alle muligheter til å bremse utviklingen av kols-sykdommen. Mange trenger hjelp til endring av vaner, og derfor kan et rehabiliteringsopphold være en verdifull innvistering.

Ta gjerne kontakt med kolslinjen for en mer utdypende samtale på telefon 800 89 333. Kolslinjen kan også sende deg brosjyremateriell hvis du ønsker å lese mer om kols.

Lykke til!

Mvh Hilde

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar