Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. april 2015. Referansenummer: 7795

Kols og vektnedgang

Min mann har hatt påvist kols 7-8 år. Sluttet å røyke, men begynte med snus. Står ikke opp før langt på kvelden, hvis han i det hele tatt står opp. Går stadig ned i vekt, 42 kg, 180 cm høy. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 21. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for din henvendelse til kolslinjen, som jeg forstår er en vanskelig situasjon for dere begge. Jeg tenker at det kan være lurt å spørre ham litt om hva som er årsaken til at han ikke står opp før på kvelden. Er det fordi han er så tungpusten, eller er det fordi han ikke føler at det er noen vits å stå opp?

Depresjon er ganske vanlig blant kolssyke, og det er det mulig å få hjelp med. Vektnedgang er veldig viktig å ta tak i.

Jeg vil oppmuntre dere til å ta en samtale med fastlegen. Det er mulig å få en ernæringsdrikk som heter Respifor som er ment til kols syke som har en dokumentert underernæring. Det kan også være at din mann kan ha nytte av et rehabiliteringsopphold på et lungesykehus. Fastlegen kan søke om dette.

Ta gjerne kontakt med kolslinjen på telefon 800 89 333 for en mer utdypende samtale om hvilke konkrete muligheter som finnes.

Mvh Hilde

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar