Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. april 2015. Referansenummer: 7810

Røykeslutt

Jeg har noe kols og sluttet å røyke på Glittreklinikken for 7 uker siden. Men i det siste har det vært veldig trasig. Psykisk begynner jeg å bli rar. For noen dager siden begynte jeg å unngå folk, det var nesten som jeg følte meg forfulgt. Men det er bedre nå da. Men det er slik at jeg føler at hvis jeg tar meg en røyk, så vil alle problemer løse seg. Men det er i virkeligheten ikke slik. Og så besøker jeg ikke en bestemt venn. Han sitter inne og kjederøyker i ett, og jeg er redd det han vil påvirke meg negativt. Jeg kjenner også at det er fysisk påkjenning uten røyk. Men det sies at når nikotinen er en helt ute av kroppen etter 2-3 måneder, så vil psyken og det fysiske bli bedre. Vet ikke om det stemmer. Men jeg får holde ut løpet, og håpe det blir bedre. Slik jeg har hatt det siste ukene, går ikke i lengden.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for din henvendelse til kolslinjen. Jeg oppfatter ikke at du har noen direkte spørsmål du ønsker svar på, men et behov for å fortelle litt om din frustrasjon rundt abstinenser i forhold til røykelsutt.

Jeg vil først og fremst gratulere deg for at du har lagt bort røyken og at du holder ut, selv om det ikke er så enkelt. Det er litt individuelt hvor lang tid kroppen bruker på å kvitte seg med alt nikotinet, men den verste perioden har du nok vært igjennom vil jeg tro. Du har alt å vinne på å fortsette å holde ut, så vil du forhåpentligvis oppleve etterhvert at du føler deg bedre både fysisk og psykisk.

Jeg vil på det sterkeste oppmuntre deg til å ringe kolslinjen på telefon 800 89 333 for en støtte og motivasjonssamtale så ofte du har behov for det.

Ønsker deg riktig lykke til med den viktige jobben du gjør!

Mvh Hilde

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar