Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. august 2015. Referansenummer: 8250

Hjerte/kar

Anfall med høy puls, engstelse, ond sirkel.

Hei! Jeg har i 8-9 måneder vært plaget med trøbbel fra hjertet. Det er anfall med høy puls uten grunn (altså i form av fysisk anstrengelse), det er ekstraslag, og det er enkelte ganger der jeg får en følelse av noen setter strøm i brystet mitt i ett sekund eller to før det forsvinner men blir etterfulgt av høy puls (kan være angst for symptomene). Under anfallene blir jeg litt uvel og svetter men har aldri hatt smerter eller vært vesentlig redusert respiratorisk. Det er heller ikke forskjell på om jeg er i aktivetet eller ei, det kommer helt sporadisk. Jeg lå inne et døgn på sykehus med telemetri (kun sinustakykardi, ellers intet å bemerke på telemetri), jeg har tatt ultralyd, belastningstest og holtertest - her ble det heller ikke funnet noen ting - under holtertesten hadde jeg disse ekstraslagene men ikke "strømanfall" - snitt på 76, laveste 51 og høyeste 113. I tillegg har jeg blitt grundig biokjemisk utredet. Andre symptomer i denne perioden har vært nedsatt appetitt, vekttap, redusert energinivå, og i perioder generell dårlig almenntilstand, indre uro i perioder og følelse av at jeg kan kjenne pulsen i hele kroppen hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg klarer ikke helt legge fra meg at dette ikke er noe farlig, spesielt siden de verste anfallene aldri er fanget opp på ekg. Mine spørsmål er derfor som følger: 1.) Er det ikke grunn til bekymring når dette plutselig dukker opp som symptomer "over natta"? 2.) Er det ikke farlig på lang sikt når jeg går med disse anfallene med høy puls og ekstraslag? 3.) Når skal man slå seg til ro med at man er grundig nok utredet? Kommer du på noen undersøkelser du mener mangler? 4.) Er det noe jeg selv kan gjøre for å roe ned pulsen eller redusere forekomsten av ekstraslag (sett bort i fra betablokkere da)? Jeg har allerede kuttet ut sukker, koffein, nikotin og alkohol og prøvd avslappingsøvelser og pusteøvelser - føler ikke det har hjulpet noe Dette har nok gått inn på meg for jeg merker at jeg har blitt over middels interessert i pulsen og helse, det blir sikkert en ond sirkel hvor jeg jager opp min egen frykt for disse symptomene med at jeg hele tiden sjekker og "kjenner etter" men hjerte er jo litt vesentlig for min eksistens slik at jeg føler jeg må ha en god magefølelse på at jeg har sjekket nok, blitt utredet nok og spurt nok folk til råds før jeg kan slå meg til ro med at dette bare er slik livet er fremover eller for en periode. Utenom farfar med angina og som døde av hjerteinfarkt som pensjonist er det ingen kjente sykdommer i familie som jeg kjenner til. Er (var) i god form, trent og sunt kosthold. 180 cm og 68 kg, 34 år. På forhånd takk for tiden din.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det høres ut som om du har erfart, og har god innsikt i hvordan man kan komme inn i en ond sirkel ved å være ekstra oppmerksom på pulsen. Dette kan øke bekymringen og stressnivået, skape angst og gjøre vondt til værre. Det høres ut som om du har vært godt utredet og at en hovedutfordring for deg er å "finne roen", og klare å leve med situasjonen. Som du selv er inne på kan engstelsen i seg selv skape mange ulike typer symptomer. Jeg vil anbefale at du bestiller en time hos fastlege for å diskutere dette nærmere, kanskje kan du en periode ha nytte av oppfølging hos en angstspesialist.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar