Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. august 2015. Referansenummer: 8318

Hjerte/kar

Ekstraslag og plagsomme pauser i pulsen

Hei! Jeg har ett spørsmål angående ekstraslag på hjertet. Jeg fikk for ca 2 mnd siden en del brystsmerter på venstre side av brystet, og ble brått veldig var på min egen puls. I forbindelse med dette la jeg merke til at jeg innimellom har lengre pauser mellom hjerteslagene. Jeg ble innlagt på hjerteavdeling og gikk med 24 t/ekg i ett døgn. Det ble ikke tatt ultralyd av hjertet. Det ble på ekg påvist at jeg innimellom har opptil 3 ekstraslag etter hverandre. Fikk beskjed av lege om at dette er helt normalt og at hjertet etter slike ekstraslag tar seg en litt lengre pause for å fylle seg igjen, i tillegg til at hjerteslaget etter denne pausen er kraftigere. Har etter dette ikke tenkt så mye mer på dette, men merker at plagene med denne "pausen" er blitt verre. Jeg får opptil 2-3 ganger daglig følelsen av å ville besvime og en følelse av ett forferdelig "trykk" i hodet (ingen smerter). Tror dette kan ha med disse pausene etter ekstraslag å gjøre, men det er blitt betydelig mer plagsomt. Har tatt MR av hodet pga dette trykket, MR var ok. Har også blitt henvist til øre-nese-hals lege (har ikke vært der enda) og blitt behandlet for krystallsyke, men syns ikke dette hjelper. Alle relevante blodprøver er tatt, alle var ok, med unntak av litt lavt ferritin-nivå. Jeg må ærlig innrømme at jeg begynner å bli litt redd for disse pausene og besvimelsestendensene, blir fysisk dårlig (kvalm, kaldsvett, svimmel/synkopesymptomer) og er bekymret for at hjertet plutselig stopper. Har selvfølgelig googlet litt, og blant annet funnet at det forekommer hos flere unge en lengre pause i QT-komplekset i sinusrytmen, og at dette i verste fall kan føre til plustelig død. Er mye hjemme alene med barn, og det verste scenario for meg er at jeg plutselig faller om når jeg er alene med dem. Er veldig takknemlig for svar på hva dette kan være, eventuelt hvilke andre undersøkelser som kan tas. Har lavt blodtrykk (95/55) og for det meste ganske lav puls (hvilepuls på ned mot 48). Relevante tilleggsopplysninger: Har 2 barn, en på 5 år og en på 4 mnd, begge tatt med keisersnitt. Tar ingen faste medisiner bortsett fra Loette 28 og hemjern. På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Du har oppfattet helt korrekt mye av informasjonen rundt ekstraslag, men jeg synes ikke at du behøver å engste deg for såkalt lang QT syndrom som du har lest om på internett. Det er en sjelden, ofte medfødt tilstand som oftest kan oppdages på hvile EKG på sykehuset (som du jo har gjort). Nå er det alltid slik at dersom symptomer/plager endrer seg så er det lurt å snakke med legen igjen. Det finnes medisiner som kan stabilisere ujevn puls/ekstraslag dersom dette blir plagsomt. Slike ekstraslag er ikke farlige, men du har jo ganske lav puls i hvile, så de såkalt " kompensatoriske pausene" etter ekstraslag og det påfølgende slaget (som kommer etter at hjertet har fått ekstra god tid til å fylle seg med blod  før neste slag) kan bli ekstra kraftige hos deg. Det ideelle ville være om du fikk tatt en ny langtidsmåling av hjerterytmen din og en ny vurdering hos hjertelege i forhold til om man skal teste ut en liten dose medisin for en periode. Anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din for å diskutere dette, evt. tar direkte konakt med en privat hjertelege.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar