Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. august 2015. Referansenummer: 8275

Hjerte/kar

Hjertesvikt etter cellegift. Medisiner.

Hei jeg har fått hjertesvikt på V side etter cellegift behandling . var nede i 15% nå i Februar. På siste sjekki juni hadde jeg 38% og føler meg hele tiden bedre. Tungpusten justerer jeg med Burinex. Ellers tar jeg Eplenon, Ramipril, og Carvedilol så jeg lurer på hvor lenge vil jeg har effekt av denne medisineringen? Hva skjer om jeg stopper med Betablokeren en periode for F.eks gå et skiløp? Hvor lenge må jeg ta medisiner etter jeg ikke har mer fremgang? Hvorfor får jeg krampe i beina på natta?? (Tar Magnesium) Padling, sykling funger greit nok ikke topp siden jeg får fort melkesyre, men når jeg løper får jeg vondt i øvre delen av magen hvorfor det ? Mvh Steinar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Steinar! Gratulerer med at du har kjempet deg tilbake og at det er god fremgang i hjertefunksjon. Vil også gratulere med den flotte innstillingen ved at du prøver ulike treningsformer. Kombinasjonen av medisiner som du tar er helt etter retningslinjene, og vil hjelpe hjertet ditt betydelig.Effekten vil vare så lenge du tar medisinene. Dette er altså ikke en effekt som blir "brukt opp". Finjustering av styrken på medisinene bør du ta med en hjertespesialist. Betablokker bør du fortsette å bruke så lenge du har hjertesvikt, da den "beskytter" hjertet ditt mot bl.a. for høy puls og rytmeforstyrrelser. Betablokker må aldri kuttes brått, men evt. justeres forsiktig i samråd med lege. Jeg vil altså ikke anbefale at du kutter denne i forbindelse med skiløp. Gå gjerne skiløpet med betablokkeren innabords, da vil du være godt beskyttet. Ubehag i  føtter og andre steder i kroppen i forbindelse med trening kan ha mange årsaker, først og fremst fra muskel-skjelettsystemet. Litt smerter hører jo med etter trening, men hvis det er mye bør du ta en sjekk hos allmennlegen. Han kan også vurdere dette med kramper i beina om natten som er relativt vanlig og kan ha flere ulike årsaker. Dette må ikke stoppe deg fra å trene! Lykke til videre, du er på et godt spor!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar