Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. august 2015. Referansenummer: 8332

Homocystein og hjerterisiko

Blodprøve jeg har tatt viser P-Homocystein på 16 (ref.omr.5-15) og S-25-OH-Vitamin D 157 (ref.omr.50-150), B prøvene ligger innenfor ref.omr. og S-B12 ligger på 520. Det er en del hjerneslag og hjerteinfarkt i familien. Er det et varsel ved denne blodprøven som sier at jeg bør undersøkes videre? Jeg er født 5.3.47 er 180 cm og veier 72 kg. trimmer ca 3 ganger pr, uke. Har hørt at Homosystein bør ligge rundt 9 .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Homocystein er en vanlig aminosyre (stoffer som bygger proteiner) og finnes naturlig i kroppen. Hovedkilden er kjøttinntak. Forskning har vist at høye nivåer av homocystein er forbundet med høyere risiko for hjertesykdom. Høy homocystein er derfor det vi kaller en risikofaktor for hjertesykdom. 

MEN det er viktig å understreke at vi ikke vet hva årsaksforholdet mellom homocystein og hjertesykdom er. Vi ser at pasienter med syke årer har høyere nivåer med homocystein, men vi vet ikke om det er de høye nivåene av homocystein som har forårsaket de syke årene. Kanskje er det til og med omvendt? At pasienter med syke årer får økte nivåer av homocystein? Det blir en slags "høna eller egget"-situasjon.

Det er heller ikke noen utbredt enighet om hvor homocysteinnivået bør ligge, og hva som menes med "for høyt". Mange mener at 10 mikromol/L er normalt nivå, 12-30 mildt til moderat forhøyet, 31-100 mellomnivå, og over hundre alvorlig forhøyet. 

Videre har forskning også vist at dersom du har forhøyet homocystein, vil ikke inntak av vitaminer redusere risikoen. Det betyr at du er nødt til å gjennomføre de andre vanlige tiltakene for redusere din totale hjerterisiko: unngå tobakk, spise sunt, være fysisk aktiv, unngå overvekt og diabetes, og evt ta forebyggende medisiner (hvis legen din anbefaler dette). 

Det virker som om du har en sunn livsstil. Fortsett med det!

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar