Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. august 2015. Referansenummer: 8158

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Hva er høyt blodtrykk? Betydning av overvekt.

Jeg har lavt stoffskifte og spiser levaxin hver dag. Forrige gang jeg var hos legen spurte jeg om jeg hadde høyt blodtrykk og ja, fikk tabletter for det. Nå har jeg ikke spist de på en stund, men sliter med migrene litt vel ofte og veldig urolig hjerte. Har kjøpt blodtrykksmåler og vil prøve å følge med, men hva er normalt blodtrykk? Jeg er 178 cm og 100 kg, altså 22 kg for mye. Påvirker dette blodtrykket mitt? Beveger meg ikke mye i jobbsammenheng, men går i fjellet om kvelden.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. Noen kilo overvekt øker risikoen for at blodtrykket blir høyt, og vektnedgang vil hos mange bidra til at medisindosene kan reduseres. Det er imidlertid også viktig å være oppmerksom på at blodtrykket lett kan måles falskt forhøyet hvis du f.eks. har større overarmer enn gjennomsnittet,- da bør du bruke såkalt "stor mansjett" for å få riktige mål. Grensen for normalt blodtrykk på legekontoret settes i de fleste tilfeller til 140/90, mens grensen ved hjemmemålinger (når du ofte er litt mer avslappet) gjerne settes til 135/80 som et gjennomsnitt av flere målinger. Det er viktig at blodtrykk måles flere ganger, og på en systematisk måte (gjerne morgen, midt på dagen og kveld, tre dager på rad). Fjellturer er supert og virker positivt på blodtrykket. Så lenge stoffskiftet ditt er godt regulert skal ikke levaxin ha noen negativ betydning.

Du nevner migrene og hjertebank,- man kan forsøke å "slå flere fluer i en smekk" ved å forsøke en blodtrykksmedisin som også kan hjelpe for dette (f.eks en såkalt betablokker).

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar