Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. august 2015. Referansenummer: 8281

Lunge

Kols og hovne føtter

Hei! Min mor er 80 år og har kols. Sist hun var på røntgen, og fikk brev fra legen, sto det at hennes lungehinne var vokst sammen. Hva betyr det? Hun plages mye med pusten og luft (raper mye) og er veldig hoven på begge føtter. Hun sier det er som å gå på baller........Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg er usikker på hva som menes med dette, og det sikreste er nok å spørre legen nærmere om dette. Men det kan være at man kan se forandringer med fortykkelse av brysthinnen (pleura) og at lungen har vokst fast til brystveggen. Det kan være forandringer etter gjennomgått lungebetennelse. Alternativt kan det være kommet væske utenpå lungene, kanskje som tegn på hjertesvikt.

Din mor har trolig hatt kols i mange år, og pusteproblemene kan skrive seg fra dette. Væskeansamlingen i bena er oftest uttrykk for at trykket i lungekretsløpet er blitt høyt slik det blir økt trykk i samleårene i bena og utsiving av væske i vevet. Dette blir også forverret hvis oksygenet i blodet blir for lavt fordi lungene har for lav kapasitet.

Man vil ofte prøve vanndrivende behandling og sjekke oksygenmetningen i blodet samt ta EKG for å sjekke hjertet. Behandlingsopplegget vil måtte bestemmes av hennes lege, eventuelt i samråd med spesialist.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar